Project Sheet: Kyreside, Tenbury Wells

image1

Client

  • Richards Moorehead & Laing Ltd

Works Undertaken

  • Site Investigation
  • Design Calculations
  • Drawings and Specifications for the remedial slope stabilisation works
  • Designing replacement drainage works

Description of Project

Following a landslip on a river bank behind a number of properties, GroundSolve Ltd were instructed to design stabilisation measures for the slope, which was located between the houses on Kyreside road in Tenbury Wells and Kyreside Brook.

The initial stages of the works involved the removal of the landslip material. The slope was re-graded to an angle of 25º, by filling hollows with a combination of coarse granular fill and the re-use of some of the material already on site.

A tarmac footpath exists along the top of the slope so a suitable surface was required to withstand the erosion of a well-used footpath as well as for the installation of a fence.

The chosen method of stabilisation was the use of anchored gabions because the gabion wall would provide a suitably firm edge for the footpath and fencing.

The gabions were installed at the top of the slope, founded on stiff clay foundations. The gabions were 700 x 700mm fixed to the slope using dowels. Two dowels were installed per gabion basket, inserted in diagonally opposite corners, extending approximately 1m into the slope face. Inserted into the top of the centre of the gabions were fence posts.

Several points along the bank were showing signs of water seepage. The local residents confirmed that there was a soak-away beneath the gardens at the top of the slope. A drain was therefore inserted behind the gabion baskets diverting the water away from the slope.

In order to protect the toe of the slope, rock rolls were used. These were wrapped in a light weight geotextile and anchored into the ground.

The re-graded slope was then covered with the same geotextile to prevent further erosion. It was decided that MacMat-R would be the most suitable material for this purpose.

To complete the works, a layer of topsoil was placed over the surface, which was seeded with grass. For stability purposes as well as landscaping, trees and shrubs were also planted along the bank. Willow truncheons were planted at the toe of the slope as their root systems are much greater at the initial stage of development, providing additional support to the lower slope.

The slope conditions after the landslip prior to the commencements of the stabilisation work
The slope conditions after the landslip prior to the commencements of the stabilisation work
The installation of the gabion baskets at the top of the slope
The installation of the gabion baskets at the top of the slope
image4